VVDS i Media

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.

Hemköp Motala Luxor bidrar till att stärka ungdomars självkänsla

Dagligvarunytt, 14 november 2023

Hemköp Luxor i Motala stöttar en stiftelse som arbetar för att stärka ungdomars självkänsla. ”Det ger energi tillbaka”, säger handlaren Thomas Samuelsson. 

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.

Vår dotter tog sitt liv, vi tände ett ljus.

DN & Expressen, 3 september 2023

Idag har vi hjälpt 2680 ungdomar att bygga självförtroende hopp och framtidstro – hjälp oss fortsätta!

Västerbottens-Kuriren, 25 april 2023

Våga va’ dig själv!!! Så heter en stiftelsen som vill stärka ungdomar självkänsla. ”Den arbetar på olika sätt för att skapa ett bättre samhälle”, säger Frida Endertorp.

TV4 Nyhetsmorgon, 1 juni 2022

”Kan vi rädda ett annat barn har vi lyckats” säger Arne och Lena Falkbäck. De arrangerar sommarläger för att hjälpa ungdomar som har det tufft i livet. Det var efter dottern Lindas självmord som de startade stiftelsen Våga va dig själv.

Lokalpressen Partille, 14 maj 2022

2005 tog 13-åriga Linda sitt liv efter att ha blivit utsatt för mobbning och sexuella övergrepp i skolan av en jämnårig elev. En dryg månad efter Lindas död bildade familjen ”Våga va’ dig själv” som ett sätt att tända ljus i stället för att förbanna mörkret, som är stiftelsens filosofi.

Expressen, 1 maj 2022

En dag fanns inte Linda Falkbäck längre. 13 år gammal tog hon sitt liv. Sedan dess har familjen engagerat sig för att få barn och ungdomar att må bättre. 

– Vi kommer aldrig få tillbaka Linda, men vi kan göra vad vi kan för att det aldrig ska hända igen, säger Lindas pappa Arne Falkbäck.

SVT, 15 juli 2021

Victoriakonserten är en årlig hyllning till H.K.H. Kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag den 14 juli. Firandet sker i år på Borgholms Slott och bjuder på framträdanden av framstående artister, utdelning av Victoriapriset och insamling till Kronprinsessan Victorias fond.

SVT, 15 juli 2021

Föreningen Våga va’ dig själv får stöd från Kronprinsessan Victorias fond för sitt arbete att förebygga psykisk ohälsa hos unga, och hjälpa dem att bygga upp en självkänsla. Johanna och Sara berättar hur mycket föreningens sommarläger betytt för dem, och hur de nu vill ge tillbaka, för att stärka andra.

SR Kaliber, 5 april 2021

Arbete mot mobbning och sökning efter försvunna personer: Kaliber och P4 Väst om telemarketingkoncernen bakom flera stora kampanjer – och hur de tjänar pengar på folks goda vilja att hjälpa.

SR P4 Väst, 5 april 2021

Nolltolerans mot mobbning har fått in miljoner på sin antimobbningskampanj. Men pengarna gick till ett privat företag. Det har P4 Väst avslöjat. Nu reagerar de som själva blivit drabbade av mobbning. Arne och Lena Falkbäcks dotter Linda tog livet av sig efter att hon blivit utsatt. ”Det är en skam, jag skäms över att det finns organisationer och företag som tjänar pengar på det som Linda utsattes för”, säger Arne Falkbäck.

SR P4 Örebro, 7 augusti 2019

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.

Sydnärke, 2 juli 2019

Ungdomar från hela landet får under sommaren lära sig mer om sig själva och våga säga ifrån på lägret Våga va’ dig själv.

– Många föräldrar säger att deras ungdomar kommer hem och är helt förändrade, säger Lena Falkbäck.

UBRO, 13 mars 2019

Ungdomsåren är spännande, skrämmande, roliga, trevande, lärorika, sökande och väldigt mycket mer. Tonårstiden är hormonkaos, känslostormar och vacklande självkänsla.

Aftonbladet, 19 mars 2017

En aprildag 2005 förändrades familjen Falkbäcks liv för alltid. Yngsta dottern Linda, 13, hade tagit sitt liv. Nu har de stöttat hundratals barn genom sin stiftelse ”Våga va’ dig själv”.

– Enda vägen framåt blev att hjälpa andra, säger Arne, pappan i familjen.

NA, 16 januari 2017

I stället för att falla ned i ett tomrum utan botten när 13-åriga Linda tagit sitt liv orkade familjen Falkbäck att kämpa för det goda.

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.

ICA Maxi Motala, 4 oktober 2016

De röda stugorna ligger idylliskt i skogskanten – på en höjd ovanför Bastedalens hamn strax utanför Hammar. På gräsmattan spelar ett gäng ungdomar fotboll, på en bergknalle sitter några andra och pratar. – Här ska alla vara kompis med alla, ingen får gå ensam, berättar Mika Päiväniemi, chef för sommarlägret. Många av de här barnen har en tung ryggsäck med ensamhet och trasiga familjeförhållanden. Här bygger vi team och stärker deras självkänsla. – Många kommer tillbaka år efter år och blir själva ledare när de blir äldre. En av våra ledare sade häromdagen att det här är hans familj.

NA, 2 augusti 2016

Att våga vara sig själv är inte alltid lätt men i Vettra får ungdomar från hela landet chansen att bygga upp sitt självförtroende, våga ta för sig, visa vem de är och skaffa nya vänner.

SR P4 Örebro, 21 juli 2016

Utanförskap och mobbning kan drabba vem som helst. Utanför Askersund besöker 30 ungdomar lägret ”Våga va’ dig själv” för att stärka sig själva och varandra.

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.

Situation Sthlm, 4 maj 2016

Med knappa resurser men enkla, tydliga regler och nolltolerans mot elakhet lotsar Våga va dig själv-stiftelsen barn och ungdomar ut ur ensamhet och utanförskap. I stället för antidepressiva tabletter får de höra att de duger som de är. Stiftelsens grundare Arne och Lena Falkbäck är nöjda om de kan rädda ett enda barn från att möta samma öde som deras dotter Linda.

DN, 11 juli 2012

Skolans värld är tuff för många elever. På sommarlägret ”Våga va’ dig själv” får ungdomar en andningspaus och träffar nya vänner. Lägret startades av familjen Falkbäck sedan deras dotter tagit livet av sig.

DN, 11 juli 2012

– När man ställs inför att ens barn tagit livet av sig så finns det ingen manual att slå i. Man famlar sig fram till en början. Men det har varit viktigt för oss att vi har bra folk omkring oss, säger Arne Falkbäck som startade lägret ”Våga va’ dig själv”.

SR, 31 december 2005

Trots alla handlingsplaner mot mobbning känner sig var tionde elev otrygg i skolan. I flera fall de senaste åren har elever till och med tagit sina liv efter trakasserier från jämnåriga.

Linda Falkbäck i Bålsta norr om Stockholm begick självmord i våras när hon gick i sjuan. Nu har hennes familj börjat arbeta för att motverka utanförskap hos ungdomar och öka vuxnas engagemang.

DN, 31 december 2005

Linda önskade sig en egen måne. Nu sitter hon grensle över den med sitt spretiga hår och ser lycklig ut. Hennes syster Sanna har ritat den, symbolen för stiftelsen ”Våga va’ dig själv!”

DN, 12 juni 2005

Linda orkade inte leva. Den 27 april tog hon sitt liv. Hon var en till synes glad och sprallig flicka, som snart skulle fylla fjorton år. Men inuti var hon ledsen. Hennes föräldrar vill berätta om det som hänt. Till hennes minne ska familjen bilda stiftelsen Våga va´dej själv.